Taxe și impozit legal la pariuri sportive în 2024
Industria pariurilor este una dintre cele mai mari contribuabile la bugetul statului, iar asta nu se întâmplă doar în România. În toate țările unde pariurile sunt legale, ele produc bani buni economiei locale. Iar aceste sume se strâng prin colectarea taxelor și impozitelor din depunerile sau câștigurile pariorilor.
Impozit pe pariuri sportive online
Ca în orice activitate în care se produc bani, și cea a pariurilor sportive se supune regulilor consemnate în Codul Fiscal. Dacă citim atent indicațiile din respectivul act, putem afla exact ce avem de plată ca impozit din pariurile sportive online. Partea foarte bună, după părerea mea, este că – lăsând de o parte sumele sau procentele pe care trebuie să le dăm la stat din câștiguri – din 2018 s-a schimbat modalitatea de raportare a datoriilor către stat. Concret, dacă până în 2018 fiecare parior era obligat să depună la ANAF o declarație prin care trebuia să informeze statul cât a câștigat și, implicit, să anunțe cât are de plată din impozit, acum lucrurile s-au schimbat. Recunosc, uram toată acea hârțogăraie, toate acele documente care trebuie completate de mână, cu o anumită culoare de pix, cozile de la ghișeu – știți sigur despre ce vorbesc.
Ei bine, acum lucrurile s-au schimbat, pentru că suntem impozitați direct la sursă. Ce înseamnă asta? Un mare stres luat de pe capul nostru. Practic, casele de pariuri au obligația reținerii impozitului din câștig și virării sumei către bugetul de stat. Fără ca noi să mai completăm ceva, să facem vreun drum la ANAF sau să stăm la vreo coadă.
În ceea ce privește valoarea impozitului pe pariurile sportive online, trebuie să știți două aspecte: valoarea acestuia e foarte bine definită în Codul Fiscal, iar el se reține atunci când retrageți bani, nu când câștigați efectiv un bilet. Practic, dacă nu retrageți nimic din câștiguri, puteți rula acei bani la nesfârșit și la valoarea de 100%, ei nefiind impozitați până când nu decideți să-i retrageți.
Taxe pe retrageri la pariuri online
Acum, să vedem împreună care sunt taxele pe retrageri la pariurile online. De fapt, care e valoarea impozitului.
Așa cum spuneam mai devreme, la pariurile online, impozitul se plătește doar în momentul în care retragem bani din contul nostru. Conform Codului Fiscal, de la 1 ianuarie 2024 sunt trei nivele de impozitare:
- 3% din suma retrasă în cazul retragerilor de până la 10.000 de lei.
- 300 de lei plus 20% din diferența până la suma de 10.000 de lei pentru retrageri între 10.001 de lei și 66.750 de lei.
- 11.650 de lei plus 40% din diferența până la 66.750 de lei pentru retrageri de minim 66.751 de lei.
Ca un exemplu, dacă, să spunem, vreți să retrageți 1.000 de lei, vi se vor reține la sursă 3%, ceea ce înseamnă că efectiv pe cardul dumneavoastră vor ajunge 970 de lei. Dar important e că nu mai aveți nici o datorie la stat și nici un document de completat.
Dacă, însă, vreți să retrageți suma de 11.000 de lei, atunci la sursă vă vor fi reținuți 300 de lei, plus 20% din diferența dintre 11.000 lei și 10.001 lei. Adică încă 200 de lei. Deci, în total, vă vor fi reținuți 500 de lei, adică veți primi pe card suma de 10.500 de lei.
Taxe pe depuneri la pariuri online
Conform reglementărilor în vigoare, de la 1 ianuarie 2019 a fost introdusă în Codul Fiscal o nouă taxă, numită taxa pe viciu. Se referă la toate tipurile de pariuri și obligă casele de pariuri să vireze la bugetul statului 2% din fiecare depunere efectutată de pariori. Ea se aplică și la pariurile online, acolo unde, dacă depuneți 100 de lei, în cont vă vor apărea la sold 98 de lei.
Pentru că trebuia să primească un nume mai „comercial”, această taxă de 2% se cheamă în multe cazuri „Taxă de administrare”. Să luăm de exemplu Superbet (LINK: https://superbet.ro/wiki/metode-de-plata-online). Aceștia au informat pe site jucătorii, că sunt nevoiți să ia un comision de administrare (CDA) în valoare de 2% din fiecare depunere, conform Ordonanței de Urgență a Guvernului 114/ 2018. Ei precizează și că acești bani sunt direcționați către Bugetul de Stat.
Vedeți mai jos un exemplu de calcul al Comisionului de Depunere la Superbet (LINK: https//superbet.ro) făcut chiar de ei.
Impozit pe pariuri la agențiile stradale
Cred că nu există parior care să nu fi trecut măcar o dată pragul unei agenții stradale de pariuri. Indiferent de nume, fiecare dintre noi am completat măcar o dată un bilet cu creionul sau cu pixul pe acele post-it-uri sau hârtiuțe pe care le găseam pe mese sau pe pupitrele de la casierie. Fiecare dintre noi ne-am uitat pe clasamentele și rezultatele afișate pe pereții agenției și am plecat fericiți acasă cu un bilet lung, uneori și de jumătate de metru, în care ne pusesem toată inspirația și cu care stăteam mereu acasă, cu pixul în mână, în fața teletextului mai întâi, apoi a site-ului Flashscore, cu speranța că vom încercui cât mai multe rezultate corecte.
Ca și în cazul pariurilor online, există un impozit pe pariuri și la agențiile stradale. Acesta se supune acelorași reguli aplicate câștigurilor din online. Există, de la 1 ianuarie 2023, tot trei nivele de impozitare, în funcție de câștig:
- 3% din suma retrasă în cazul retragerilor de până la 10.000 de lei.
- 300 de lei plus 20% din diferența până la suma de 10.000 de lei pentru retrageri între 10.001 de lei și 66.750 de lei.
- 11.650 de lei plus 40% din diferența până la 66.750 de lei pentru retrageri de minim 66.751 de lei.
De un lucru trebuie însă să țineți cont atunci când plasați miza pe un bilet la casele de pariuri stradale: în cazul lor, vi se va reține, la introducerea biletului, un comision de 5% din suma pariată. Astfel, dacă plătiți 100 de lei pe un bilet, acesta va avea miza netă de doar 95 de lei.
Diferență impozite - case de pariuri online vs agențiile stradale
După ce ați aflat care sunt impozitele în ambele forme de câștiguri la pariuri, online și stradal, se poate spune că este mai avantajos să apelezi la o casă se pariuri online. Pentru că diferența de impozite între casele de pariuri online vs agențiile stradale, deși nu există pe hârtie, există în realitate.
Astfel, cea mai atrăgătoare formă de impozitare la pariuri este, așa cum ați văzut deja, aceea care prevede plata a 3% din suma retrasă în cazul retragerilor de până la 10.000 de lei. Care poate fi aplicată de câte ori doriți în cazul caselor de pariuri online, acolo unde dacă ați câștigat 200.000 de lei pe un bilet (vă doresc din suflet tuturor acest lucru) puteți să-i retrageți pe toți cu impozit de 3%, dacă împărțiți retragerile în 20 de tranșe egale de câte 10.000 de lei. Adică ați plăti în total 6.000 de lei. Dacă, în schimb, ați face un bilet cu câștig 200.000 la o agenție stradală, nu ați avea cum să împărțiți banii, așa că v-ați încadra la categoria cea mai neplăcută: 11.650 de lei plus 40% din diferența până la 66.750 de lei pentru retrageri de minim 66.751 de lei. Adică, în cazul nostru, ați plăti 11.650 lei plus 53.300 lei (atât înseamnă 40% din diferență), adică în total 64.950 lei.
Impozit păcănele cazinouri
Și pentru cei care preferă câștigurile din păcănele sau din cazinouri există impozit și categorii de impozitare.
Pentru câștigurile din cazinouri stradale sau online, legea e aceeași cu cea pentru casele de pariuri:
- 3% din suma retrasă în cazul retragerilor de până la 10.000 de lei.
- 300 de lei plus 20% din diferența până la suma de 10.000 de lei pentru retrageri între 10.001 de lei și 66.750 de lei.
- 11.650 de lei plus 40% din diferența până la 66.750 de lei pentru retrageri de minim 66.751 de lei.
Există în schimb un mare avantaj pentru cei care joacă la păcănele la agenții sau în cazinouri stradale: nu se plătește impozit pentru sumele de până la 66.750 de lei!
Ponturi despre cum să evitați plata taxelor mari la impozitele din pariuri
Există câteva metode simple de a evita plata unor taxe mari la impozitele din pariuri. Foarte important, toate sunt legale.
În cazul câștigurilor la casele de pariuri online, cel mai important lucru e să aveți grijă să nu retrageți mai mult de 10.000 de lei o dată, astfel încât să nu trebuiască să dați la stat decât 3% din cât retrageți. E important de știut că nu există o limită anuală de retrageri, deci puteți, dacă sunteți atât de inspirat încât să și câștigați atât, să retrageți zilnic câte 10.000 de lei, cu 3% impozit.
Pentru a profita de această prevedere legală atunci când jucați la agențiile stradale, cel mai simplu este să aveți grijă să nu faceți bilete cu câștiguri mai mari de 10.000 de lei. E mult mai rentabil să faceți mai multe bilete cu câștiguri de 10.000 de lei și să vă iasă toate, decât un bilet cu aceleași partide, dar cuplate pe un singur tichet, care să ducă la cote pe care nici nu știm să le citim uneori, dar care să vă strice, din cauza impozitării mari, plăcerea încasării unui câștig pe măsura inspirației.