Ce inseamna handicap la pariuri?

Ce înseamnă handicap la pariuri sportive

În lumea pariurilor sportive, cunoștințele, dar și inspirația în alegerea meciurilor, vă pot aduce bani buni dacă alegeți combinațiile potrivite de meciuri. Dar ce faceți dacă știți că o formație e mare favorită și totuși cota la victorie vi se pare prea mică? Apelați la o soluție mereu la îndemână în pariuri și foarte profitabilă: handicapul. 

Ce este un pariu cu handicap?

Un pariu cu handicap este forma cea mai ușoară de a vă mări cota atunci când simțiți că o formație se poate impune cu o diferență mai mare de goluri, dar nu știți exact să spuneți câte. Sau nu vreți să riscați și să jucați pe scor corect. Cele mai iubite pariurile cu handicap sunt în fotbal, dar ele există și în alte sporturi, cum ar fi handbal, tenis, baschet sau volei. 

Concret, atunci când jucați un meci la handicap, trebuie să aveți în vedere mai multe lucruri. În primul rând, să vă gândiți ce echipă e favorită și cu ce diferență minimă de scor credeți că va învinge. Dacă, de exemplu, în meciul dintre Manchester City și Fulham, din etapa a patra a Premier League, credeți că City va învinge la o diferență de minim două goluri, dar nu știți să spuneți cu ce scor exact, atunci, pentru a vă mări cota, puteți să puneți pronostic 1, adică pe Manchester City, dar cu handicap -1. Ceea ce înseamnă că partida pornește de la scorul de 0-1. Astfel, pentru ca dumneavoastră să puteți câștiga pariul, trebuie ca „cetățenii” să se impună pe teren la cel puțin două goluri diferență, astfel încât scorul cu handicap să fie favorabil lor după ce se scade și golul „virtual” primit prin sistemul de pariere ales. Desigur, se poate juca și handicap -2, -3, iar în acest caz partida va pleca în sistemul de judecare al pariului de la 0-2, 0-3 și așa mai departe. Evident, cu cât handicapul e mai mare, deci efortul echipei alese pentru a-l anihila e mai mare, cu atât cota oferită de bookmakeri e mai mare. 

Desigur, putem privim lucrurile și prin prisma echipei considerate a pleca la drum cu șansa a doua. Poate credem că ea se va apăra perfect, dar nu știm dacă nu cumva va încasa vreun gol din greșeală. Atunci, în cazul ei putem alege handicapul pozitiv, adică +1, +2. Ceea ce, în cazul nostru, ar însemna, la handicap +1 pentru Fulham, că meciul ar începe, în sistemul de pariuri, de la 0-1 pe tabelă, londonezii fiind oaspeți în respectivul meci.   

În lumea pariurilor există două tipuri de handicap: cel European și cel Asiatic, despre care vă invităm să aflați mai multe în cele ce urmează.

Ce este handicapul European?

Handicapul European este handicapul care are întotdeauna trei opțiuni de pariere: victorie a gazdelor, egal sau victorie a oaspeților. Tocmai de aceea, valorile handicapului vor fi întregi, adică -1, -2, +1, +2 etc. Practic, dacă ar fi să judecăm în termeni statistici, cu handicapul european ai tot atâtea șanse de câștig (33,3%) ca și în cazul pariurilor fără handicap. Singura diferență este că fie iei cotele mărite în cazul handicapului negativ, pentru că și pulsul tău este mai mărit în așteptarea rezultatului final, având în vedere că partida începe de la un dezavantaj virtual în cazul echipei pe care ai mizat. În lumea pariorilor profesioniști care calculează de mai multe ori înainte de a paria o dată, handicapul european e folosit mai rar, tocmai pentru că marja de risc rămâne aceeași ca la orice alt pariu. 

Handicap -1

Handicapul negativ este handicapul pe care îl veți vedea mereu în dreptul formațiilor favorite. Practic, ele vor porni meciul în dezavantaj pe tabela virtuală a sistemului de pariuri. Dacă vorbim de handicap -1, atunci formația pe care vom miza în aceste condiții înseamnă că va porni partida de la 0-1. Practic, dacă mizăm pe victoria ei cu handicap -1 înseamnă că, pentru a câștiga pariul, ea e obligată să câștige de la două goluri în sus. Dacă partida s-ar încheia 1-0, 2-1, 3-2 sau cu orice altă victorie la un singur gol diferență în favoarea ei, atunci în sistem, rezultatul este X. Un rezultat de egalitate, 0-0, 1-1 etc face ca în sistem rezultatul să fie echivalat cu victoria adversarei. 

Handicap +1

Handicapul pozitiv este handicapul care va fi acordat mereu formațiilor care pornesc într-un meci cu șansa a doua. Concret, dacă luăm în calcul un handicap +1, înseamnă că formația care beneficiază de el pornește în acel meci de la scorul virtual de 1-0 pentru ea. Evident, în acest caz cota ar fi mai mică decât dacă am juca fără handicap, pentru că și șansele echipei de a obține un rezultat favorabil cresc. Ceea ce înseamnă că dacă mizăm pe victoria ei în aceste condiții, e de ajuns și un rezultat de egalitate pe teren între cele două echipe pentru ca noi să încercuim pe bilet fericiți pronosticul victorios sau să vedem în dreptul meciului, pe biletul jucat online culoarea verde, care ne place atât de mult nouă, pariorilor. Dacă partida s-ar încheia cu o victorie la un gol în favoarea adversarilor, atunci rezultatul înregistrat în sistem ar fi X.

Exemple de handicap European

Pentru a înțelege mai bine cum funcționează și care sunt avantajele sau dezavantajele jocului la handicap, iată câteva exemple de Handicap European. 

De exemplu, la casa de pariuri Betano (LINK: https://ro.betano.com/cote/fcsb-universitatea-craiova/38049633/?bt=4 ), cotele pentru meciul FCSB – Universitatea Craiova sunt următoarele: 

Pronostic 1 – 2,92

Pronostic X – 3,55

Pronostic 2 – 2,35

Dacă apelăm la handicap, lucrurile se schimbă radical, după cum puteți vedea din imaginea de la jos. 

handicap_1.jpg

După cum vedeți, dacă în linia de pariere, dacă gazdele au Handicap -3, oaspeții au Handicap +3, lucru firesc, având în vedere că meciul începe de la scorul de 0-3. De fiecare dacă handicapul negativ al gazdelor are aceeași valoare, dar pozitivă, în dreptul oaspeților. Sau invers. 

Ce este handicapul Asiatic?

Handicapul Asiatic este varianta de pariu cu handicap cea mai folosită de pariorii profesioniști. Nu pentru că are un nume mai exotic, ci pentru că acel procent al șanselor de câștig de care vorbeam mai devreme sunt mai mari. Practic, aici, ca să folosim o expresie din popor, ești „ori în căruță, ori în teleguță”, pentru că nu există decât varianta victoriei sau înfrângerii. Adică ai o șansă de 50% la 50% să câștigi, față de acel 33,(3)% în cazul Handicapului European. Mai mult, în unele cazuri există și varianta returnării banilor pariați, cu cotă 1, dacă meciul se termină la egalitate, ceea ce reprezintă, de asemenea, un avantaj de luat în seamă. 

Handicap -1.5

Handicapul negativ îl veți vedea mereu în dreptul favoritelor, pentru că acest lucru înseamnă că ele au de recuperat pe teren diferența virtuală impusă de casele de pariuri. Dacă alegeți varianta Handicapului Asiatic -1,5, înseamnă că, pentru ca banii să vină la dumneavoastră, echipa pe care ați mizat trebuie să câștige în realitate meciul cu cel puțin două goluri diferență. Orice alt rezultat este necâștigător. 

Handicap +1.5

Handicapul pozitiv este în special atașat echipelor care pornesc cu șansa a doua într-o partidă. Mulți pasionați de pariuri au intrat în această lume atrași de posibilitatea câștigurilor mari obținute pe baza cunoștințelor din sport, dar și pentru că iubeau o formație. Ei bine, uneori echipa lor nu era favorită într-un meci și chiar și fanii din interiorul pariorilor simțea acest lucru. Cumva, pariul cu handicap, în special cel asiatic, te face să nu fii nevoit să pariezi pe eșecul favoriților pentru a câștiga, ci să pariezi pe victoria lor cu handicap. Adică să transformi o înfrângere preconizată de specialiști într-o victorie a pariorului. De aceea uneori, ca fani, dar și ca oameni care știm ce importantă pe un bilet o fiecare cotă, alegem Handicapul Asiatic +1,5. Ceea ce înseamnă că formația pe care am mizat poate pierde partida la un gol diferență, dar noi putem da de băut prietenilor din câștigul obținut de pe urma acestui rezultat. 

Exemple de handicap Asiatic

În viață, cel mai bine se învață din exemple, iar în lumea pariurilor puterea exemplului este chiar foarte apreciată. De aceea vă invit să vedeți mai jos câteva exemple de handicap Asiatic, din care veți vedea două lucruri. În primul rând că există doar două posibilități de a câștiga sau pierde, victorie sau înfrângere – până la urmă despre asta e vorba în sport – și în al doilea rând cum cresc sau scad cotele oferite în funcție de valoarea handicapului Asiatic. 

Iată oferta pentru meciul FCSB – Universitatea Craiova de la casa de pariuri Fortuna (LINK: https://efortuna.ro/pariuri-online/fotbal/romania-1/fcsb-univ-craiova-MRO77150300 )

handicap_2.jpg

Iată oferta pentru meciul FCSB – Universitatea Craiova de la casa de pariuri Betano ( https://ro.betano.com/cote/fcsb-universitatea-craiova/38049633/?bt=5 )

handicap_3.jpg

Handicap European vs Handicap Asiatic

După toată această prezentare, fiecare poate trage concluziile personale în ceea ce privește avantajul de a paria la unul din cele două sisteme de handicap. În lupta Handicap European vs Handicap Asiatic nu va exista niciodată un învingător clar, ceea ce până la urmă e foarte bine, pentru că e perfect ca în viață să avem variante. Cei care vor ca mereu în sport să existe un învingător sau un învins pot găsi în Handicapul Asiatic aliatul perfect și metoda prin care spiritul lor de luptători poate trăi meciurile la o tensiune mult mai mare, pentru că nu există cale de mijloc. De partea cealaltă sunt cei care mizează foarte mult pe spiritul analitic și care își dau seama că mizând pe un X la un meci cu Handicap European pot obține sume mai mari de bani, dar și sentimentul unic pe care ți-l oferă câștigul gândit și analizat. Sfatul meu? Jucați în sistemul în care vă simțiți cel mai confortabil, dar țineți minte că riscul face parte din proces, iar adrenalina urmăririi unui meci pe care ați și mizat la pariuri nu se compară cu nimic altceva. Mult succes!

author photo
Andrei C.

Ziarist sportiv de peste două decenii, Andrei a lucrat de-a lungul timpului la publicații importante din România. A relatat la fața locului de la competiții foarte importante, acoperind toate sporturile, de la fotbal la gimnastică, tenis, natație sau volei și speră ca prin articolele sale să poate convinge cât mai mulți oameni să vină alături de sportivi și să-i susțină în competiții. Cum pasiunea pentru sport și cea pentru pariuri merg mână în mână, a început să se documenteze și în acest domeniu, făcând analize și predicții în diverse sporturi cu mare priză.  

Articole din Andrei C.

Citeşte mai mult

Cum retragi bani de la Efbet în 2023?
Cum retragi bani de la Efbet în 2023?
Efbet este o companie de pariuri sportive care oferă jucătorilor o experiență captivantă și variată în lumea pariurilor online.
Citeşte mai mult
de Bogdan U.
243
Cum retragere bani de la Maxbet în 2023
Cum retragere bani de la Maxbet în 2023
Retrage banii câștigați la Maxbet cu ușurință în 2023. Află despre metodele de retragere disponibile. Informații despre depunere și retragere la Maxbet
Citeşte mai mult
de Bogdan U.
156
Pariu Șansă la Superbet – Ce este și cum se calculează
Pariu Șansă la Superbet – Ce este și cum se calculează
Superbet este una dintre agențiile de pariuri la care poți beneficia de pariul șansă.
Citeşte mai mult
de Bogdan U.
236